ryż (polecam jaśminowy)
płatki migdałów
różyczki brokułów (lub inne lubiane przez nas warzywa w drobnych kawałkach)
tymianek suszony
bulion warzywny lub wrzątek
oliwa do smażenia (polecam niefiltrowaną)
ewentualnie: wędzone tofu
Przygotowanie:
Płuczemy ryż. Na suchej patelni prażymy płatki migdałów.
Na rozgrzaną oliwę wrzucamy ryż, mieszając czekamy aż wchłonie oliwę i się nieco zeszkli. Dodajemy tymianek, zalewamy bulionem lub wrzątkiem (tak żeby przykrył ryż), wrzucamy różyczki brokułów, przykrywamy i pozwalamy potrawie gotować się bardzo powoli i delikatnie, od czasu do czasu w miarę potrzeb uzupełniając płyn i mieszając.
Kiedy ryż i warzywa zmiękną, dodajemy prażone migdały, mieszamy, można dodać podsmażone na oliwie pokrojone w kostkę wędzone tofu.
Wskazówki i uwagi:
Polecam z warzywami gotowanymi na parze. S m a c z n e g o :-)
Szybki, ciepły posiłek, którego składniki można zmieniać w zależności od pory roku. Niezmienne pozostają ryż, tymianek i płatki migdałów. Można posypać zieleniną lub kiełkami.
Nadesłał(a) ewa_z_drzewa,
dnia: 2009-05-03 21:08:10.573
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.