Ziemniaki po hiszpańsku (duszone w pomidorach z chilli)
Tradycyjne hiszpańskie tapas, czyli mała przystawka podawana np. do kieliszka schłodzonego sherry, ale ja czasem robię tę potrawę na obiad, np. do sałatek.
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
450 g małych młodych ziemniaków pokrojonych na połówki
1 cebula pokrojona w półplasterki
zielona papryka pokrojona w paski
1 łyżeczka zmielonej chilli
1 łyżeczka musztardy
300 ml passaty (przecier pomidorowy)
300 ml wywaru warzywnego
sól
pieprz
oliwka z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Podgrzać na patelni oliwkę, włożyć ziemniaki oraz cebulę, smażyć przez 4-5 minut, aż cebula się zeszkli. Dodać paprykę, chilli, musztardę i smażyć przez 2-3 minuty.
Dodać passatę i wywar, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować przez 25 minut, aż ziemniaki zmiękną. Przyprawić do smaku solą i pieprzem.