puszka.pl - pysznie!

Kotleciki ziemniaczane z cebulą

Nadają się do wszelkiego rodzaju warzyw, sałatek czy surówek. Dobrze smakują też polane sosem szpinakowym, pomidorowym, serowym czy pieczarkowym. Są uniwersalne - pasują do wszystkiego :)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ziemniaki (tyle, ile zwykle gotujesz na obiad)
2 średnie cebule (w wersji na 3 osoby) lub por
mąka ziemniaczana
przyprawa do ziemniaków
sól
pieprz
ewentualnie ser żółty
olej do smażenia

Przygotowanie:

Ziemniaki ugotować i dokładnie rozgnieść. Cebule drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać do ziemniaków odsączając możliwie dokładnie z tłuszczu. Kotlety te można też przygotować w innej wersji - zamiast cebuli można dodać por przygotowany w podobny sposób. Smaży się go wtedy tylko przez chwilę.

Masę ziemniaczaną doprawić i dokładnie wymieszać. Zagnieść z mąką ziemniaczaną w takiej ilości, aby ciasto miało konsystencję ciasta na kluski śląskie (tzn. lepiło się do siebie a nie do ręki :).

Formować kotleciki mniej więcej o średnicy 5 cm i grubości 1-1,5 cm. Do środka można wsadzić niezbyt gruby plasterek sera żółtego. Smażyć na patelni w większej ilości tłuszczu.

Wskazówki i uwagi:

Aby smak był pełny wsypuję zawsze dosyć sporo przyprawy do ziemniaków.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2009-05-04 20:19:22.245
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: