puszka.pl - pysznie!

Jajka w sosie musztardowym lub chrzanowym

Ja podaję zawsze na ziemniakach, ale mile widziana inwencja twórcza :)


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 2 osób

4-6 jajek
0,5 l wywaru warzywnego
pół słoiczka musztardy (w/g mnie sarepska najlepsza) lub chrzan tarty
mąka
gęsta śmietana
sól
pieprz

Przygotowanie:

Jajka ugotować na twardo.

Zagotować wywar warzywny, dodać musztardę, doprawić i gotować parę minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Musztardę można zastąpić chrzanem (jeśli ktoś woli) - wtedy wyjdzie sos chrzanowy równie dobrze pasujący do jajek i ziemniaków.

Zagęścić wodą z mąką i śmietaną. Gdy sos jest już gotowy, wrzucić do niego jajka przekrojone na połówki lub ćwiartki.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2009-05-04 20:18:18.435
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: