Jajka w sosie musztardowym lub chrzanowym
Ja podaję zawsze na ziemniakach, ale mile widziana inwencja twórcza :)
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
dla 2 osób
4-6 jajek
0,5 l wywaru warzywnego
pół słoiczka musztardy (w/g mnie sarepska najlepsza) lub chrzan tarty
mąka
gęsta śmietana
sól
pieprz
Przygotowanie:
Jajka ugotować na twardo.
Zagotować wywar warzywny, dodać musztardę, doprawić i gotować parę minut na małym ogniu od czasu do czasu mieszając. Musztardę można zastąpić chrzanem (jeśli ktoś woli) - wtedy wyjdzie sos chrzanowy równie dobrze pasujący do jajek i ziemniaków.
Zagęścić wodą z mąką i śmietaną. Gdy sos jest już gotowy, wrzucić do niego jajka przekrojone na połówki lub ćwiartki.
Twoje zapiski: