Ziemniaki smażone z papryką i pieczarkami
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
675 g ziemniaków
1 zielona papryka
1 żółta papryka
3 pomidory
75 g młodych pieczarek
1 łyżka oliwy z oliwek do smażenia
2 ząbki czosnku
2 łyżki sosu sojowego
posiekana bazylia
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki pokroić w kostkę i gotować w osolonej wodzie przez 7-8 minut, odcedzić i odłożyć. Papryki i pomidory pokroić w kostkę. Pieczarki pokroić na połowy.
Na dużej patelni z grubym dnem rozgrzać oliwę i, mieszając, smażyć ziemniaki 8-10 minut, aż nabiorą jasnobrązowego koloru.
Dodać zmiażdżony czosnek oraz oba rodzaje papryki, smażyć 2-3 minuty. Mieszając dodać pomidory i pieczarki. Smażyć 5-6 minut, cały czas mieszając. Dołączyć sos sojowy i bazylię, dobrze doprawić solą i pieprzem. Podawać np. z chrupiącym chlebem.
Wskazówki i uwagi:
Ja od siebie dodałabym tu jeszcze smażone tofu moczone wcześniej w sosie sojowym.
Twoje zapiski: