Roladki warzywne z sosem jogurtowo-ziołowym
Przerobiony na wege pomysł z programu Dietosfera.
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
4 płatki papieru ryżowego
kilka listków świeżego szpinaku
1 mały słoiczek sosu pesto
1 marchewka
1 mały pęczek szczypiorku
kilka sztuk kiełków
+ folia spożywcza
sos jogurtowo-ziołowy:
1 mały jogurt
sól
pieprz
natka
kolendra (listki, nie nasiona)
koperek
szałwia
tymianek
Przygotowanie:
Namoczyć papier ryżowy aż zmięknie, położyć na rozwiniętej foli. Następnie na papier ryżowy położyć świeży szpinak, posmarować pesto, do środka dodać marchewkę pokrojoną w długie cienkie paski, szczypiorek i kiełki. Całość zwinąć za pomocą foli. Odstawić na 20 minut do lodówki.
Zrobić sos: wymieszać jogurt z ziołami, solą i pieprzem (do smaku według upodobań). Sos wylać na talerz i stawiać pokrojone pod kątem roladki warzywne.
Twoje zapiski: