ciasto: 1 jabłko
1 i 1/4 szkl. mąki (ja robiłam z białej)
1 łyżeczka proszku do pieczenia (baking powder)
nadzienie: 1 naturalny jogurt sojowy (500g)
trochę zamrożonych jagód (lub innych świeżych owoców; można też zastąpić konfiturami)
Przygotowanie:
Starkować obrane jabłko i w małym garnku zrobić z niego puree. Można dodać 2 łyżki wody jeżeli jabłko nie puści soku. Poczekać aż trochę wystygnie i dołączyć do mąki i proszku do pieczenia. Wszystko razem wymieszać. Jeżeli jest za suche, można dodać ciut wody, ale normalnie nie powinno być takiej konieczności. Rozrobić ręką i włożyć do lodówki na 2–3 godziny.
Ciasto rozwałkować na ok. 0,5 cm i wyłożyć nim foremki. Piec w 180°C około 15 min.
Napełnić je naturalnym jogurtem sojowym. Musi być dość gęsty. Ja nie dodaję do niego cukru.
Owoce wcześniej rozmrozić i posypać owocami.
Smaczengo!
Nadesłał(a) vegAnka007,
dnia: 2009-05-08 13:34:22.613
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.