Wybieramy świeże, jędrne szparagi. Myjemy je, odcinamy końcówki i jeśli trzeba, to obieramy z końcówek twardszą skórkę. Szczegóły znajdziecie w
Gotowanie szparagów - przepis podstawowy.
Podobno szparagi można mrozić od razu, bez dodatkowej obróbki cieplnej, ale wtedy dość krótko nadają się do spożycia - tak do miesiąca, chociaż niektórzy twierdzą, że o wiele dłużej...
Ja na wszelki wypadek zawsze najpierw je blanszuję, czyli wrzucam na dosłownie 1-3 minuty do wrzątku (może być osolony). Po przestudzeniu i obeschnięciu (!) dzielę je na porcje, przekładam do plastikowych woreczków i siup do zamrażarki! Tak przygotowane można zajadać przez 9 miesięcy - u mnie kończą się szybciej więc nie miałam szansy zweryfikować :)
Aha, takich szparagów nie należy rozmrażać przed przyrządzaniem tylko postępować z nimi tak, jak z surowymi, czyli od razu smażyć/ dusić/ gotować/ itp. :)