Wiosenne ziemniaczki z jajkiem
Pyszne, proste i szybkie danie
Rodzaj diety: ovo-wege
Składniki:
ziemniaki (tyle ile zwykle gotujesz do obiadu albo z poprzedniego dnia)
olej do smażenia
jajka (2-3 na osobę)
szczypiorek
sól
pieprz
papryka mielona
do podania: kefir, zsiadłe mleko lub maślanka
Przygotowanie:
Ziemniaki gotujemy, odcedzamy, kroimy w plastry (około 0,5cm) i smażymy we frytkownicy albo układamy na patelni i smażymy z obu stron na złoto. Jeśli smażymy na patelni, wtedy trzeba będzie zrobić to na parę rat - wykładamy usmażone plasterki na talerz i smażymy kolejne.
Gdy wszystkie ziemniaki są już złote, wrzucamy je z powrotem na patelnię, wbijamy jajka, dorzucamy posiekany szczypior i przyprawiamy. Mieszamy aż do momentu ścięcia się jajka. Podajemy z kefirem, zsiadłym mlekiem lub maślanką.
Wskazówki i uwagi:
Najlepiej poprzedniego dnia ugotować więcej ziemniaków, żeby nie czekać aż ostygną ani nie parzyć sobie łapek. Jeśli smażymy na patelni, najlepiej użyć teflonowej, bo inaczej mogą przywierać.
Twoje zapiski: