duży brokuł
200 g zielonej fasolki szparagowej
szklanka zielonego groszku
- w zimie do przygotowania tej potrawy można wykorzystać mrożonki
sól
3 łyżki masła
pół szklanki orzechów nerkowca
15 dkg żółtego sera
łyżka mąki
łyżeczka curry
pół szklanki mleka
łyżeczka oregano
Przygotowanie:
Brokuła podzielić na różyczki i przełożyć do garnka. Fasolkę opłukać, przekroić na połówki i, razem z groszkiem, dodać do brokułów. Całość zalać wodą, posolić i gotować około 10 minut. Warzywa powinny być jędrne, nie za miękkie.
Ugotowane warzywa odcedzić, pozostawiając szklankę wywaru, który wykorzystamy do przygotowania sosu.
Na patelni rozgrzać łyżkę masła i usmażyć na nim na złoty kolor posiekane orzechy. Ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach.
W rondlu rozpuścić pozostałe masło, dodać mąkę oraz curry i - cały czas mieszając - prażyć na małym ogniu przez 2 minuty.
Następnie wlać mleko oraz wywar z warzyw i dodać oregano oraz sól do smaku. Wszystko razem, nie przerywając mieszania, podgrzewać na małym ogniu, aż powstanie gęsty sos.
W naczyniu żaroodpornym poukładać przygotowane warzywa, posypać orzechami i zalać przygotowanym sosem. Wierzch równomiernie posypać startym serem.
Piec 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200 st. C.