250 g marchewek (lub ziemniaków)
250 g cukinii
2 jajka
2 łyżki mąki
sól
pieprz
gałka muszkatołowa
3 łyżki oleju do smażenia
sos szczypiorkowy: 250 g serka homogenizowanego
100 g kwaśnej śmietany
2 łyżki posiekanego szczypiorku
sól
2 łyżeczki soku z cytryny
cukier
pieprz ziołowy
Przygotowanie:
Marchewki i cukinie obrać i zetrzeć na tarce o drobnych oczkach. Wymieszać je z jajkami i mąką na gęstą masę, doprawiając ją solą i pieprzem oraz szczyptą gałki muszkatołowej.
Sos: serek homogenizowany połączyć ze śmietaną, szczypiorkiem, wszystko dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą, sokiem z cytryny, cukrem i pieprzem ziołowym.
Na patelni mocno rozgrzać olej, po czym nakładać łyżką niedużą ilość masy i cienko rozsmarować. Smażyć szybko na ostrym ogniu, rumieniąc z dwóch stron.
Gotowe placki podawać z sosem szczypiorkowym.
Wskazówki i uwagi:
Aby uzyskać bardziej zwartą konsystencję, zamiast marchewki można dodać ziemniaki.