puszka.pl - pysznie!

Sos serowy na ciepło

Do makaronów, ryżu, naleśników i warzyw na ciepło w każdej postaci.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

30 g masła
30 g mąki
400 ml wywaru warzywnego
150 g ostrego żółtego tartego sera
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Przygotowanie:

Z masła i mąki robimy białą zasmażkę, dolewamy jednym płynnym ruchem wywar i cały czas mieszając, gotujemy. Gdy sos zgęstnieje dodajemy starty ser, mieszając gotujemy, aż ser się rozpuści. Gotujemy około 10 minut.

Po zdjęciu z ognia doprawiamy gałką muszkatołową, solą, pieprzem. Możemy dodać łyżkę tartego oscypka.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2009-05-14 18:07:26.536
Źródło/autor przepisu: Przepis Macieja Kuronia: www.kuron.com.pl

Twoje zapiski: