puszka.pl - pysznie!

Sos kreolski (pomidorowy z czosnkiem, imbirem i tymiankiem)

Pomidorowo-ziołowy, z dodatkiem aromatycznych przypraw. Ja podałam do warzyw z grilla, do tego były ziemniaczki, też z grilla :) Następnym razem zrobię może do warzyw na parze lub lekko podduszonych na oliwie i np. makaronu.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

6 pomidorów
1 cebula
oliwa do smażenia, 4 łyżki
czosnek, 4 ząbki
imbir świeży (w oryginalne było 15g, ja dodałam po prostu mały kawałek, taką "dupkę")
tymianek, pęczek
pietruszka, pęczek
chili świeże lub mielone, w zależności od upodobania (w oryginale były dwie zielone papryczki chilli, ale ja nie lubię ostrych rzeczy, więc dodałam odrobinę chili mielonego)
sól
pieprz

Przygotowanie:

Pokrojone w kostkę cebule podsmażyć na oliwie. Dodać zmiażdżony czosnek oraz starty na drobnych oczkach imbir (jeśli ma twarde włókna to należy je wyrzucić). Następnie dołożyć posiekane drobno świeże pęczki ziela tymianku i natki pietruszki oraz chili. Wszystko mieszając, smażyć na wolnym ogniu około dwóch minut.
Następnie dodać sześć pokrojonych pomidorów, doprawić solą z pieprzem i gotować jeszcze pięć minut, stale mieszając.
Nadesłał(a) ~Kuna, dnia: 2009-05-14 18:25:15.281
Źródło/autor przepisu: Na podstawie Mauritius: rajskie smaki (Poznaj Świat)

Twoje zapiski: