25 dag brokułów
4 jaja
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
szklanka mleka
10 dag startego żółtego sera
sól
pieprz
olej do wysmarowania formy
Przygotowanie:
Brokuły gotować 5 min., pokroić. Ubić białka.
Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, wlać mleko, gotować mieszając 4 min. Przestudzić, dodać żółtka, brokuły, ser, i pianę z białek, przyprawić. Masę przełożyć do podłużnej, posmarowanej tłuszczem formy (najlepiej jednorazowej) i włożyć ją do większej wypełnionej wodą.
Piec ok. 40 min. (do delikatnego zarumienienia) w temperaturze 160 st. C.
Wskazówki i uwagi:
Najlepiej smakuje z sosem pomidorowym.
Nadesłał(a) Joszka,
dnia: 2009-05-16 11:51:12.073
Źródło/autor przepisu: J. Szafran