puszka.pl - pysznie!

"Serek i mleko" z namoczonych nerkowców

Myślę, że wszystkim miłośnikom nerkowców (ale i nie tylko im) ten przepis przypadnie do gustu ;-) Z mojego długiego opisu wydaję się to czasochłonne, ale wierzcie mi, bez czasu namaczania robię to w 10 minut ;-) Smacznego!


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

miarka orzechów nerkowca
2 miarki wody
sól
ew. miód, cukier lub słód do osłodzenia mleka

Przygotowanie:

Orzechy moczymy przez parę godzin w wodzie (oczywiście przegotowanej i wystudzonej). Następnie wodę z moczenia wylewamy. Tak oto przygotowane orzechy gotowe są do błyskawicznej obróbki ;-)

Bierzemy zatem te nasze maleństwa i miksujemy ze świeżą (i tu znów przegotowaną i wystudzoną) wodą. Ilość orzechów jest dowolna (w zależności od upodobań). Ważne jest to, by wody było 2 razy więcej niż orzechów, czyli np. na szklankę orzechów, 2 szklanki wody. Ja robię to tak, że wsypuję orzechy do wysokiej miarki lub garnka, wlewam trochę wody i miksuje porządnie na krem. Następnie dolewam resztę wody i znów miksuję. Taką oto mieszankę przelewam przez bardzo gęste sitko (a ostatnio świetnie sprawdza się w tej roli filtr do kawy ;-)

By pomóc i przyspieszyć odcedzanie mieszam miksturkę łyżeczką aż odcieknie. To co nam zostało na sitku to serek, a w pojemniku mleko ;-) Wszystko białe i pysznie orzechowe ;-)

Teraz wystarczy tylko doprawić do smaku: mleko szczyptą soli i ewentualnie miodem, cukrem, słodem czy co tam kto używa, a serek solą i np. jakimiś ziółkami i pieprzem ;-)
Nadesłał(a) wegewanka, dnia: 2009-05-20 21:54:30.635
Źródło/autor przepisu: o ile dobrze pamiętam, inspiracja przyszła ze strony www.wegedzieciak.pl

Twoje zapiski: