Szyman: "Tzatziki, na które podałem przepis, pochodzą od Greka, który był szefem kuchni w restauracji, gdzie ja mam teraz przyjemność szefować i staram się trzymać wyuczonej receptury.
(...) Cacyki nie jest nazwą spolszczoną, tylko nazwą turecką (wym. dżadżik), a tzatziki nazwą grecką. Stanowi obok taramasalata, melitzanosalata i dip piperado trzon greckich mazideł. Głównym składnikiem tzatzika jest jogurt grecki: gęsty i kwaśniejszy niż rodzime produkty. Dostępny już w Polsce."
1 kg jogurtu greckiego
2 ogórki szklarniowe
czosnek w/g upodobań 1-2 główki
1 pęczek kopru
100 ml oliwy
sól
pieprz
Przygotowanie:
Ogórki ze skórą zetrzeć na tarce jarzynowej, posolić i odstawić. Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę. Z ogórków odlać wodę, koper posiekać, wszystkie składniki połączyć i dobrze wymieszać. Powinny być lekko przesolone i mocno czosnkowe. Wstawić do lodówki na kilka godz.
Wskazówki i uwagi:
Podana ilość składników jest spora, więc w zależności od tego, do czego będziemy używać tzatziki, należy ilości odpowiednio zmniejszyć. A tzatziki pasują do wszelkiego rodzaju warzyw na zimno i ciepło robionych na przeróżne sposoby. Ja najczęściej używam do warzyw parowanych (brokuł, kalafior, marchew, fasolka szparagowa, pietruszka i co kto lubi) i ziemniaków w mundurkach, ale fajny jest też np. do warzyw grillowanych (nadziewanych albo szaszłyków).
Nadesłał(a) ryfka,
dnia: 2009-05-24 11:27:49.385
Źródło/autor przepisu: http://kuchnia.o2.pl/ przepis dodany na forum przez Szymana