puszka.pl - pysznie!

Szparagi w limonkowo-słodkim sosie z sezamem

Sos łączy kwaskowy, słony i słodki smak. Miesza się w nim aromat limonki i słodu. Do tego podprażony sezam - boskie :) Danie efektowne w wyglądzie i wspaniałe w smaku.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 2 osób

* pęczek zielonych szparagów (ok. 1/2 kg)
* 2 łyżki sezamu

* sok z połowy limonki; może być też z cytryny, chociaż to już nie ten sam aromat.
* łyżka oleju, neutralnego w smaku
* taka pełniejsza łyżka słodu zbożowego (ja użyłam jęczmiennego, który - o ile wiem - jest najmniej słodki ze wszystkich słodów, ale to nie ma wielkiego znaczenia - słód może być dowolny)
* spora szczypta soli

Przygotowanie:

Pisania jest więcej niż pracy :D No więc jedziemy:

2 łyżki sezamu uprażyć na suchej patelni, mieszając co jakiś czas (zwłaszcza pod koniec), żeby się nie przypaliło. Może lekko strzelać.

Szparagi umyć, obrać ze skórki stwardniałe końcówki, poobcinać "dupki" (patrz: Gotowanie szparagów - przepis podstawowy). Można pokroić na krótsze kawałki - będą wygodniejsze do smażenia i jedzenia, chociaż pozostawione w całości będą ładniej wyglądać :)

Na patelni rozgrzać łyżkę oleju, dodać 1 łyżkę słodu i sok z 1/2 limonki. Słód jest gęsty, ale natychmiast rozpłynie się pod wpływem ciepła.
Wrzucić szparagi i delikatnie posolić. Trzymać na ogniu kilka minut, powiedzmy 4-5, co jakiś czas mieszając. Nic się nie przypali, bo szparagi zaczną po chwili wydzielać sok (wodę). Mieszać trzeba, żeby szparagi jednolicie się udusiły i "łyknęły" sosu.

Kiedy będą gotowe, zdjąć z patelni, posypać sezamem, można też polać pozostałym na patelni sosem (który wcześniej warto troszkę zredukować, czyli odparować, żeby nie był taki rzadki).

Wskazówki i uwagi:

Sezam po uprażeniu jest lepki, więc oblepia szparagi na tyle przyzwoicie, że nie osypuje się z nich. To mi się podoba :)

W oryginalnym przepisie zamiast słodu był miód, ale to już zupełnie nie ten smak, nie ten aromat. Słód nie jest też tak "mdląco" słodki, jak miód. Moim zdaniem warto trochę poszperać za słodem, chociaż w zwykłych sklepach (nie internetowych) nie tak łatwo go dostać.
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2009-05-28 16:31:24.459
Źródło/autor przepisu: Inspirowane http://www.cincin.cc/index.php?showtopic=20277

Twoje zapiski: