puszka.pl - pysznie!

Koktajl mleczny rabarbarowo-pomarańczowy

Autorka: "Ten koktajl łączy mleko z owocami, czyli to, co lubię. Jest słodki, ale nie przesłodzony. Orzeźwiający, dzięki kwaskowemu rabarbarowi. Szybki do wykonania, gdyż rabarbar gotuje się tylko kilka minut."


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

500 g rabarbaru
100 g cukru
sok z połowy pomarańczy
pół szkl. mleka
pół szkl. śmietanki kremówki
garść kostek lodu

Przygotowanie:

Rabarbar pokrój na kawałki długości około 2 cm. W małym rondelku zagotuj rabarbar, cukier i sok pomarańczowy (zalej odrobiną wody). Gotuj przez 2 minuty, potem zdejmij pokrywkę i gotuj na małym ogniu jeszcze przez kilka minut, do uzyskania gęstego kompotu.

Wylej kompot na sito ustawione nad naczyniem malaksera (lub shakerem do drinków). Do płynu dodaj mleko, śmietanę i kostki lodu. Zmiksuj i rozlej do dwóch kieliszków.

Wskazówki i uwagi:

Rabarbar pozostały na sicie możesz podać z sosem custard, jogurtem lub przygotować Deser rabarbarowy z jogurtem.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2009-05-30 15:50:36.06
Źródło/autor przepisu: blog kulinarny "2 smaki" (http://kuchniaolicruz.bloog.pl)

Twoje zapiski: