Autorka: "Ten koktajl łączy mleko z owocami, czyli to, co lubię. Jest słodki, ale nie przesłodzony. Orzeźwiający, dzięki kwaskowemu rabarbarowi. Szybki do wykonania, gdyż rabarbar gotuje się tylko kilka minut."
500 g rabarbaru
100 g cukru
sok z połowy pomarańczy
pół szkl. mleka
pół szkl. śmietanki kremówki
garść kostek lodu
Przygotowanie:
Rabarbar pokrój na kawałki długości około 2 cm. W małym rondelku zagotuj rabarbar, cukier i sok pomarańczowy (zalej odrobiną wody). Gotuj przez 2 minuty, potem zdejmij pokrywkę i gotuj na małym ogniu jeszcze przez kilka minut, do uzyskania gęstego kompotu.
Wylej kompot na sito ustawione nad naczyniem malaksera (lub shakerem do drinków). Do płynu dodaj mleko, śmietanę i kostki lodu. Zmiksuj i rozlej do dwóch kieliszków.
Wskazówki i uwagi:
Rabarbar pozostały na sicie możesz podać z sosem custard, jogurtem lub przygotować Deser rabarbarowy z jogurtem.