puszka.pl - pysznie!

Deser rabarbarowy z jogurtem

Autrka: "Jest to deser, który intensywny smak kompotu rabarbarowego przełamuje smakiem delikatnego jogurtu naturalnego"


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

500 g rabarbaru
100 g cukru
sok z połowy pomarańczy
500 ml jogurtu naturalnego
skórka starta z jednej pomarańczy
czubata łyżka płynnego miodu (dosłowne wypełnienie tego zalecenia wymaga sporo zręczności, bo jak tu coś płynnego nabrać na łyżkę "z górką" ;) )

Przygotowanie:

Rabarbar pokrój na kawałki długości około 2 cm. W małym rondelku zagotuj rabarbar, cukier i sok pomarańczowy. Gotuj jeszcze przez dwie minuty. Potem zdejmij pokrywkę i gotuj na małym ogniu jeszcze kilka minut, aż do uzyskania gęstego kompotu. Pozostaw do przestygnięcia.

Jogurt wymieszaj ze skórką pomarańczową i miodem. W pucharku lub na talerzyku układaj warstwami kompot rabarbarowy i jogurt.

Wskazówki i uwagi:

Zobacz też przepis na koktajl mleczny rabarbarowo-pomarańczowy. Rabarbar pozostały po przygotowaniu koktajlu można wykorzystać do tego deseru.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2009-05-31 10:28:56.571
Źródło/autor przepisu: blog kulinarny "2 smaki" (http://kuchniaolicruz.bloog.pl)

Twoje zapiski: