puszka.pl - pysznie!

Zapiekane pieczarki faszerowane szpinakiem i ziemniakami


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

500 g pieczarek
300 g ziemniaków
500 g mrożonego szpinaku
2 łyżki masła
1 cebula
200 ml śmietany
1 łyżka mąki
ser żółty

sól
pieprz
gałka muszkatołowa
czosnek (opcjonalnie)

natka pietruszki do posypania

Przygotowanie:

Pieczarki myjemy, osuszmy, czyścimy, odcinamy trzonki i siekamy je drobno, a kapelusze odkładamy do nadziewania. Ziemniaki myjemy, gotujemy ze skórką, odcedzamy, obieramy i mielimy lub rozgniatamy przy pomocy praski lub widelca. Szpinak rozmrażamy i osączamy.

Mieszamy ziemniaki, szpinak i masło, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem. Napełniamy kapelusze pieczarek nadzieniem.

Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy ją, dodajemy posiekane resztki grzybów, a na koniec wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wlewamy sos do brytfanki, wkładamy do niego kapelusze pieczarek z nadzieniem, posypujemy żółtym serem i zapiekamy pół godziny w temperaturze 180ºC.

Gotowe pieczarki posypujemy natką.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2009-06-01 11:57:52.337
Źródło/autor przepisu: Autor: Maciej Kuroń (www.kuron.com.pl)

Twoje zapiski: