Pieczarki myjemy, osuszmy, czyścimy, odcinamy trzonki i siekamy je drobno, a kapelusze odkładamy do nadziewania. Ziemniaki myjemy, gotujemy ze skórką, odcedzamy, obieramy i mielimy lub rozgniatamy przy pomocy praski lub widelca. Szpinak rozmrażamy i osączamy.
Mieszamy ziemniaki, szpinak i masło, doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i ewentualnie posiekanym, utartym z odrobiną soli czosnkiem. Napełniamy kapelusze pieczarek nadzieniem.
Cebulę obieramy i siekamy. Podsmażamy ją, dodajemy posiekane resztki grzybów, a na koniec wlewamy śmietanę wymieszaną z mąką. Zagotowujemy, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Wlewamy sos do brytfanki, wkładamy do niego kapelusze pieczarek z nadzieniem, posypujemy żółtym serem i zapiekamy pół godziny w temperaturze 180ºC.