puszka.pl - pysznie!

Ciastka amarantusowe z wiśniami


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki:

100 g masła
150 g mąki pszennej
180 g miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 żółtka
3 białka
600-700 g wiśni
1 łyżka zmielonego cynamonu
szczypta zmielonych goździków
40 g grubo pokrojonych orzechów
100 g mąki z amarantusa

Przygotowanie:

Masło, z miodem i żółtkiem ubić na pianę. Dodać cynamon i goździki. Następnie dodać obie mąki z proszkiem do pieczenia i wyrobić ciasto. Ciasto odstawić na 40 minut do wyrośnięcia.

W międzyczasie usunąć pestki z wiśni. Foremkę wysmarować tłuszczem i posypać orzechami.

Ubić białko na twardą pianę i wymieszać z ciastem. Dodać wiśnie i delikatnie wymieszać. Napełnić foremkę i piec w temperaturze 200 stopni przez 45-50 minut.
Nadesłał(a) autor anonimowy, dnia: 2000-09-01 00:00:00.0
Źródło/autor przepisu: Szarłat - strona firmy oferującej produkty z amarantusa

Twoje zapiski: