spody: 1,5 szklanki mąki
100 g margaryny wegańskiej (lub ok. 7-10 łyżek oleju + 2 łyżki wody)
1/2 łyżeczki soli (a nawet ciut więcej, żeby zwiększyć kontrast smaków)
około 4 łyżek wody
krem: 1,5 szklanki mleka waniliowego, np. Alpro (lub zwykłego + ekstrakt waniliowy lub wanilia)
1-2 łyżki cukru
ok. 1/4 szklanki kaszy manny
parę kropel aromatu waniliowego
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej (minimalnie wypukłe)
mała szczypta soli
truskawki, jagody lub inne owoce
Przygotowanie:
Spody: Składniki połączyć i wymieszać na ciasto odchodzące od ręki.
Następnie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim foremki. Jeśli jest zbyt lepkie, żeby dało się wałkować, należy je wstawić do lodówki na co najmniej 15-30 min.
Piec w temp 180°C przez około 30 minut, a po upieczeniu od razu wyjąc do ostygnięcia.
Krem: 1 i 1/4 szklanki mleka wlać do garnka, dodać cukier i sól.
Do reszty mleka (1/4 szklanki) dodać mąkę ziemniaczaną i dokładnie wymieszać.
Mleko w garnku zacząć podgrzewać na małym ogniu, aby rozpuścił się cukier. Nie czekać, aż się zagotuje, tylko dodać mleko wymieszane z mąką oraz kaszę mannę (stopniowo, mieszając, żeby nie porobiły się grudki). Całość podgrzewać na małym ogniu i cały czas mieszać, aby się nie przypaliło.
Po paru minutach mieszanina zacznie gęstnieć, aż przyjmie konsystencje gęstego budyniu. To już koniec, krem gotowy.
Grand finale: Babeczki wyjąć z formy, nałożyć do nich trochę posiekanych drobno truskawek, a następnie krem. Udekorować truskawkami.
Wskazówki i uwagi:
Podczas robienia kremu ilość cukru można zmienić w zależności jak słodki krem kto lubi; wystarczy spróbować mleko po osłodzeniu i zobaczyć czy taka słodkość odpowiada :) Krem powinien być jednak wyraźnie słodki, bo wtedy lepiej smakuje z truskawkami.
Podane proporcje NIE uwzględniają podjadaczy :) Podana porcja kremu starcza idealnie na 7 tartaletek, więc dla łakomczuchów należy przygotować podwójną ilość kremu :)
Nadesłał(a) chojnac,
dnia: 2009-06-11 15:58:28.371
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.