Ziemniaki w sosie czosnkowo-imbirowym
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
4 ziemniaki
kawałek świeżego imbiru
3 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki kurkumy
1/2 łyżeczki chili
1/3 szklanki oleju do smażenia
1 łyżeczka nasion kopru włoskiego (fennel seeds)
sól
1 łyżeczka ziaren sezamu
Przygotowanie:
Ugotować ziemniaki w łupinkach, obrać i pokroić w większą kostkę.
Obrać i posiekać imbir oraz czosnek. Włożyć imbir, czosnek, kurkumę, chilli do moździerza, dodać niewielką ilość wody i rozgnieć wszystko na masę. Ewentualnie można zrobić to w blenderze.
Rozgrzać olej na patelni i dodać koperek a potem przygotowaną masę i smażyć na ostrym ogniu przez 2 minuty, stale mieszając. Doprawić do smaku solą. Dodać ziemniaki i mieszając smażyć na ostrym ogniu przez 7-8 minut. Usmażone ziemniaki posypać ziarnem sezamu. Podawać bardzo gorące.
Twoje zapiski: