Kuleczki chałwowe (z sezamu, nie chałwy)
AniaD: "Bardzo lubię robić kuleczki, bo jest to pomysł na błyskawiczny deser, doskonały do zabrania ze sobą na długi spacer"
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
ok. 1/2 szklanki nieoczyszczonego sezamu
2 łyżki siemienia (niekoniecznie)
ok. 3 łyżek syropu słodowego lub miodu
ew. bakalie: rodzynki, orzechy, morele
Przygotowanie:
Sezam umyć i wysuszyć na sitku. Suchy (lub podsuszony) podprażyć na patelni. Wystudzony sezam zemleć w młynku do kawy lub blenderze, podobnie siemię.
Rozgrzać patelnię, rozpuścić słód lub miód, dodać sezam. Trzymać na ogniu mieszając, aż utworzy się jednolita masa. Dodać siemię. Zamieszać, by się wszystko połączyło i wyłączyć ogień. Masa powinna być gęsta. Z mocno ciepłej masy lepić kuleczki, układać na talerzu.
Jeśli masa jest bardzo sucha, to dodać nieco słodu lub miodu; jeśli za luźna, to dodajemy zmielone nasiona.
Do masy można dodać rodzynki i/lub orzeszki. Kuleczki, zwłaszcza robione ze słodem, są delikatnie słodkie i bardzo do nich pasuje dodatek rodzynek czy moreli (ale nie jest to konieczne ;-) ).
Wskazówki i uwagi:
Sezam (i inne nasiona) warto mieć już umyte i wysuszone w słoikach, gotowe do spożycia.
Siemię doskonale się łączy w smaku z sezamem i słodem (miodem), warto więc robić kuleczki z jego udziałem (ze względu na omega 3).
Twoje zapiski: