oliwka z oliwek do smażenia
szczypta kolendry mielonej
szczypta curry (tikka)
zioła prowansalskie
ostra papryka
sól
pieprz
Przygotowanie:
Na dużej patelni rozgrzewamy oliwkę i smażymy na niej posiekaną drobno cebulę i 2 ząbki czosnku pokrojone w plasterki. Gdy się przyrumienią, dodajemy pokrojone w plasterki pieczarki. Cukinię kroimy wzdłuż na połowę; jedną połowę nieobraną odkładamy, aby potem przygotować z niej ozdobne paski, a drugą połowę obieramy, kroimy w kosteczkę i dodajemy do usmażonych pieczarek razem z pomidorami z puszki i posiekaną drobno chilli. Całość przyprawiamy i dusimy parę minut od czasu do czasu mieszając. Na koniec dodajemy kolejne 2 ząbki czosnku, tym razem przeciśnięte przez praskę.
Gotujemy makaron. W tym czasie zabieramy się za cukinię. Aby zrobić takie paseczki należy użyć specjalnego nożyka do obierania warzyw. Bierzemy połówkę cukinii i kroimy ją takim nożykiem wzdłuż. Tak przygotowane paski wkładamy do garnka, zalewamy wodą z odrobiną soli i stawiamy na gaz. Gdy woda się zagotuje, od razu wyciągamy cukinię.
Na ugotowany makaron kładziemy sos i układamy na nim wzorki z cukinii.
Wskazówki i uwagi:
Do takiego spaghetti można dodać np. starty ser żółty (wtedy kładziemy go pod sos), parmezan albo prażony słonecznik lub/i sezam.