ciasto kruche: mąka
masło
zimna woda
ew. żółtko i odrobina proszku do pieczenia
możemy też dodać np. suszone pomidory, pestki, etc.
bułka tarta do wysypania foremek
nadzienie: szpinak
czosnek
oliwa do smażenia
bundz słony
prażone pestki dyni albo orzechy włoskie lub pinoli (pinii)
pomidor
tarty ser do posypania (u mnie grana padano, może też być oscypek)
Przygotowanie:
Ciasto kruche: zagniatamy szybko (składniki powinny być silnie schłodzone), władamy do lodówki na pół godziny (ciasto można też przygotować wcześniej i zamrozić).
Foremki smarujemy tłuszczem i posypujemy tartą bułką, wypełniamy ciastem, ugniatamy je i nakłuwamy delikatnie (można obciążyć np. suchą fasolką); pieczemy do lekkiego zbrązowienia.
Szpinak myjemy, obcinamy ogonki, wrzucamy na oliwę z płatkami czosnku, odparowujemy.
Ostudzone tartaletki wypełniamy szpinakiem, bundzem, posypujemy prażonymi pestkami dyni (nadają lekko orzechowy smak), na wierzch kładziemy plastry pomidora, posypujemy serem. Pieczemy do roztopienia serów i lekkiego zbrązowienia całości.
Wskazówki i uwagi:
Można użyć formy do muffinek.
Nadesłał(a) ewa_z_drzewa,
dnia: 2009-06-14 21:36:40.222
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.