puszka.pl - pysznie!

Sakiewki z kapusty pekińskiej z ryżem i warzywami


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

główka kapusty pekińskiej
2 marchewki
1 por
1 cebula
20 dag pieczarek
2 łyżki rafinowanego oleju sezamowego do smażenia (no dobra, zwykły też może być, ale dodatek oleju sezamowego daje super aromat)
1,5 szklanki ugotowanego ryżu
2 łyżki sosu sojowego
sól
pieprz mielony
szczypiorek do obwiązania sakiewek
1/2 l bulionu (może być rozpuszczony z kostki)

sos pomidorowy do podania:
pomidory (mogą być z puszki) lub przecier pomidorowy
cebula
olej
sól
pieprz
chili lub inna ostra papryka w proszku

Przygotowanie:

Kapustę oczyścić, podzielić na pojedyncze liście. Wrzucić do osolonego wrzątku, krótko obgotować (1–2 minuty), tak by liście nabrały elastyczności. Wyjąć z wody, dokładnie osączyć, ostudzić. Z każdego liścia odciąć twarde końce i ściąć zgrubiałą łodygę (nie wyciąć tylko ściąć na płasko - nie chcemy niepotrzebnych dziur :).

Marchewkę oskrobać, zetrzeć na tarce z dużymi oczkami. Por, cebulę i pieczarki oczyścić, opłukać, posiekać. Na patelni rozgrzać olej, wsypać cebulę i por, przesmażyć, dodać marchewkę i pieczarki, mieszając, przesmażyć. Dodać ryż i sos sojowy, chwilę poddusić.

Farsz doprawić do smaku solą i pieprzem. Kłaść na liściach kapusty, formować z nich sakiewki, obwiązać szczypiorkiem. Sakiewki kłaść do garnka z gotującym się bulionem, dusić pod przykryciem ok. 5 minut. Delikatnie wyjąć, podawać z sosem pomidorowym.

Sos możesz przygotować, dusząc pomidory (mogą być z puszki) lub przecier pomidorowy z zeszkloną cebulą. Całość przetrzyj przez sito, jeśli chcesz uzyskać gładki sos. Dopraw go solą, pieprzem i chili (w oryginale zalecane jest, by sos był pikantny, ale ja wolę łagodniejszą wersję i dodałam tylko odrobinę chili).
Nadesłał(a) ~Kuna, dnia: 2009-06-17 14:09:40.46
Źródło/autor przepisu: polki.pl

Twoje zapiski: