puszka.pl - pysznie!

Penne z gorgonzolą


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 6 osób

40 dag makaronu penne (rurki)
sól
2 łyżki masła
20 dag sera gorgonzola (może być też mocno dojrzały rokpol)
łyżka śmietany (opcjonalnie)
2 garście orzechów włoskich

Przygotowanie:

Makaron ugotuj na półtwardo.

Masło roztop, dodaj pokrojoną w kostkę gorgonzolę (zostaw kilka kostek do dekoracji). Stale mieszając - na bardzo małym ogniu - rozpuść ser, aż nabierze konsystencji gęstej śmietany. Jeśli ktoś lubi łagodniejszy smak, może dodać łyżkę śmietany.

Odcedzony, gorący makaron wymieszaj z sosem. Posyp pokruszonymi orzechami włoskimi i kostkami sera. Podawaj jak najszybciej.

Wskazówki i uwagi:

Porcja 230 kcal.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2009-06-20 12:55:46.199
Źródło/autor przepisu: www.kobieta.pl

Twoje zapiski: