proporcje na jedną podłużną foremkę:
250 g czerwonej soczewicy
1 puszka czerwonej fasoli
1 mała puszka białej fasoli
150 g grzybów/pieczarek
1 biała cebula
1 czerwona cebula
60 g tofu
2 jajka lub trochę mąki ziemniaczanej (w wersji wegańskiej)
sól
pieprz
papryka słodka, ostra, chilli, pieprz ziołowy (w większych ilościach)
gałka muszkatołowa, majeranek (w mniejszych ilościach)
łyżeczka musztardy
tłuszcz + sezam lub inne ziarna lub bułka tarta do wysypania formy
ewentualnie 2 jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie:
Soczewicę ugotować na miękko, odcedzić, przepłukać zimną wodą i odstawić do odcieknięcia. Fasolę białą i czerwoną odcedzić i przepłukać (najlepiej na sitku). Pieczarki posiekać i usmażyć z dodatkiem soli i pieprzu. Cebule białą i czerwoną pokroić w półksiężyce, pół białej i pół czerwonej usmażyć na niewielkiej ilości tłuszczu.
Fasolę, grzyby oraz podsmażoną i surową cebulę zmiksować z dodatkiem przypraw i musztardy. Dodać soczewicę w całości, drobno pokruszone tofu, 2 surowe jajka (lub mąkę ziemniaczaną) i dokładnie wymieszać. Doprawić do smaku.
Foremkę wysmarować tłuszczem i wysypać sezamem. Przełożyć do niej połowę masy, ułożyć dwa ugotowane jajka (jeśli ktoś lubi, ale oczywiście nie są one konieczne) i przykryć resztą masy. Górę posypać sezamem.
Piec 45 minut w temperaturze 200 st. C.
Wskazówki i uwagi:
Pasztet przed pieczeniem powinien być mocno doprawiony, żeby po upieczeniu był wyrazisty.