puszka.pl - pysznie!

Lekkie ciasto z kaszy manny z daktylami i makiem


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: forma 10x12 cm

1 szklanka kaszy manny
1/3 szklanki maku
1 szklanka posiekanych daktyli
3/4 szklanki mąki
1/3 szklanki otrębów pszennych
1 łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżki masła/margaryny
2 łyżki miodu/ słodu
2 łyżki oliwy z oliwek (z drugiego tłoczenia)
ok. 1,5 szklanki wody
ew. troszkę cukru pudru do posypania

Przygotowanie:

Nastawić piekarnik na 200°C.

Kaszę mannę podprażyć na patelni, nie zapominając jej mieszać. Do rozgrzanej wrzucić masło/margarynę - niech się roztopi. Kaszę z masłem/margaryną przełożyć do miski i dodać resztę suchych składników oraz szklankę posiekanych daktyli, wymieszać.

Dodać miód i oliwę z oliwek, wymieszać. Dodać wodę, wymieszać. Przelać do foremki, umieścić w rozgrzanym piekarniku na około 20-25 minut.

Po wyjęciu można posypać cukrem pudrem, jeśli ma się ochotę na słodszą wersję.

Wskazówki i uwagi:

Prażoną kaszę należy mieszać dość często.
Uwaga, nie jestem pewna co do ilości wody, może być więcej lub mniej... masa powinna mieć konsystencję śmietany.
Nadesłał(a) rabarbar, dnia: 2009-06-24 12:15:49.702
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: