Brokuły w słonecznikowym sosie
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
2 brokuły
1/2 szkl. ziaren słonecznika
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka masła
3/4 szkl. kwaśnej śmietany
1 pęczek koperku
Przygotowanie:
Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni do złotego koloru. Dodaj 1/3 łyżeczki soli i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Połowę zmiel w elektrycznym młynku na proszek.
Brokuły umyj dokładnie i pokrój na niewielkie różyczki. Ugotuj na parze lub w niewielkiej ilości wody. Powinny być jędrne. Na parze brokuły gotują się bardzo szybko, nie dłużej niż 6-8 minut.
Na patelni rozpuść masło, a kiedy się zrumieni, dodaj zmielone ziarna. Wymieszaj dokładnie, zalej śmietaną i pogotuj jeszcze chwileczkę. Uważaj, żeby śmietana się nie zważyła.
Tak przygotowanym sosem polej gorące brokuły i posyp je całymi ziarnami i posiekanym koperkiem. Brokuły w słonecznikowym sosie podawaj na obiad z surówką, ziemniakami lub ryżem.
Twoje zapiski: