puszka.pl - pysznie!

Brokuły w słonecznikowym sosie


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki:

2 brokuły
1/2 szkl. ziaren słonecznika
1/3 łyżeczki soli
1 łyżka masła
3/4 szkl. kwaśnej śmietany
1 pęczek koperku

Przygotowanie:

Ziarna słonecznika upraż na suchej patelni do złotego koloru. Dodaj 1/3 łyżeczki soli i wymieszaj. Odstaw do ostygnięcia. Połowę zmiel w elektrycznym młynku na proszek.

Brokuły umyj dokładnie i pokrój na niewielkie różyczki. Ugotuj na parze lub w niewielkiej ilości wody. Powinny być jędrne. Na parze brokuły gotują się bardzo szybko, nie dłużej niż 6-8 minut.

Na patelni rozpuść masło, a kiedy się zrumieni, dodaj zmielone ziarna. Wymieszaj dokładnie, zalej śmietaną i pogotuj jeszcze chwileczkę. Uważaj, żeby śmietana się nie zważyła.

Tak przygotowanym sosem polej gorące brokuły i posyp je całymi ziarnami i posiekanym koperkiem. Brokuły w słonecznikowym sosie podawaj na obiad z surówką, ziemniakami lub ryżem.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2009-06-24 14:22:32.998
Źródło/autor przepisu: http://www.goscinneprogi.pl/ku_warzywa.html

Twoje zapiski: