ryż (u mnie pełnoziarnisty okrągły)
cukinia młoda
młoda fasolka szparagowa
sól
zioła wedle uznania (u mnie świeży tymianek)
pestki dyni
opcjonalnie bulion warzywny
oliwa do smażenia
Przygotowanie:
Fasolkę gotujemy na parze. Cukinię kroimy w cienkie plasterki i podsmażamy na oliwie.
Ryż przygotowujemy jak na risotto - płuczemy, wrzucamy na rozgrzaną oliwę i zalewamy gorącym bulionem warzywnym lub wrzątkiem. Mieszamy od czasu do czasu aż wchłonie płyn i zmięknie.
Do ryżu dodajemy warzywa, doprawiamy, przesmażamy na oliwie, posypujemy uprażonymi pestkami dyni. Pyszny z sałatką z pomidorów. Smacznego :)
Wskazówki i uwagi:
Można spożywać w charakterze sałatki. Pestki nadają lekko orzechowy smak.
Nadesłał(a) ewa_z_drzewa,
dnia: 2009-06-26 10:22:53.88
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.