Zwie się rzecz pikantne nasi goreng. Nasza wersja jest nieco inna od tej z książki kucharskiej - bo nie mamy woka i kilku składników, ale smakuje przezacnie, więc wrzucam.
Robi się szybko całkiem, prosto, no i smakuje.... :))
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
dla 4 osób
300g ryżu (rodzaj zależy od gustu :D)
2 jajka (można z nich zrezygnować w wersji wegańskiej)
2 marchewki
1 żółta papryka
2 ząbki czosnku
2 chili (może być suszone - wtedy dwie spore łyżki trzeba wziąć)
2 cebule
sosu sojowy, curry, bazylia, sól, pieprz etc.
oliwa/olej do smażenia
Przygotowanie:
1. Ugotować 300g ryżu (rodzaj zależy od gustu :D)
2. W czasie, kiedy gotuje się ryż:
a) rozbić w misce 2 jajka, wrzucić na patelnię, zrobić z tego jajecznicę (nie dodawać soli i pieprzu), przerzucić do miseczki;
b) dwie marchewki pokroić w cieniutkie słupki, podobnie zrobić z jedną żółtą papryką, odstawić na bok;
c) zmiksować 2 ząbki czosnku, jedno chili i jedną cebulę na jednolitą masę (można też drobniutko pokroić, jak nie da rady zmiksować), wrzucić na minutę na patelnię, na której już grzeje się oliwa, podsmażyć, nie zdejmować z patelni;
d) na patelnię dorzucić pokrojoną cebulę i kolejne chili, dodać pokrojoną wcześniej marchewkę i paprykę, smażyć jakieś dwie minuty.
3. W tym czasie ryż już się pewnie ugotował - dorzucamy go zatem na patelnię i smażymy ze wszystkim ok. 3 minuty.
4. Do tego dorzucamy usmażone wcześniej jajka, dolewamy ile komu się chce i zapragnie sosu sojowego, plus jakieś curry, bazylię etc.
No i jemy :))
Wskazówki i uwagi:
W wersji wegańskiej spokojnie można zrezygnować z jajek, nie trzeba ich niczym zastępować - są tylko dla smaku.
Nadesłał(a) popek,
dnia: 2009-07-03 21:27:31.213
Źródło/autor przepisu: Zmieniłam nieco przepis z książki "Kuchnia wegetariańska" Jenny Stacey