Zielona soczewica z ryżem, papryką, kukurydza i fasolką szparagową
Foto nie mam, bo na foto wygląda mało apetycznie :) Tzn. nie robiłam zdjęć, ale myślę, że tak wyjdzie niepięknie, że nikomu się nie będzie chciało gotować :)
Rodzaj diety: lakto-wege
Składniki:
dla 4 osób
ok. 200 g zielonej soczewicy
2 torebki ryżu
4 łyżki masła/margaryny
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
2 cebule
papryka: czerwona, zielona, żółta (po sztuce)
fasolka szparagowa (ok. 100g, wzięłam mrożoną)
puszka kukurydzy
150-200 ml bulionu warzywnego
2 łyżki płynnego miodu (opcjonalnie)
sól
pieprz
Przygotowanie:
1. Soczewicę moczymy w zimnej wodzie 25 minut. Potem w tej samej wodzie ją gotujemy: doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 20 minut. Odcedzamy.
2. Wstawiamy ryż i gotujemy :)
3. Do soczewicy dodajemy łyżkę masła/margaryny, zmiażdżony ząbek czosnku, 1 łyżkę oliwy i ocet. Mieszamy.
4. Na patelni/woku rozpuszczamy resztę masła, dodajemy pozostały czosnek (również zmiażdżony) i oliwę, chwilkę podsmażamy. Dodajemy cebule (każda pokrojona na 8 cząstek) i pokrojoną w paski paprykę - podsmażamy. Po chwili wrzucamy fasolę (wcześniej ugotowaną, jeśli wzięliśmy mrożoną). Po kolejnej chwili dorzucamy odcedzoną kukurydzę z puszki. Smażymy wszystko razem.
5. Dolewamy na patelnię bulion warzywny (tak, wszystko pływa, ale nie martwić się proszę :)), trzymamy na ogniu jakieś 10 minut, żeby bulion nieco odparował.
6. Dodajemy miód (myślałam, że będzie ulepek i w ogóle niezjadliwe, ale warto, naprawdę warto), sól i pieprz. Mieszając, dodajemy soczewicę, trzymamy na ogniu kolejną minutę.
Ugotowany ryż wrzucamy na patelnię (patelnia musi być sporawa :D). No i mniam! :)))
Wskazówki i uwagi:
Ostatnio znów robiłam to danie i nie miałam miodu - smakuje chyba równie dobrze :)
Nadesłał(a) popek,
dnia: 2009-07-03 21:35:43.815
Źródło/autor przepisu: Zmieniłam nieco przepis z książki "Kuchnia wegetariańska" Jenny Stacey