puszka.pl - pysznie!

Zielona soczewica z ryżem, papryką, kukurydza i fasolką szparagową

Foto nie mam, bo na foto wygląda mało apetycznie :) Tzn. nie robiłam zdjęć, ale myślę, że tak wyjdzie niepięknie, że nikomu się nie będzie chciało gotować :)


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

ok. 200 g zielonej soczewicy
2 torebki ryżu
4 łyżki masła/margaryny
4 ząbki czosnku
2 łyżki oliwy z oliwek
1 łyżka octu winnego
2 cebule
papryka: czerwona, zielona, żółta (po sztuce)
fasolka szparagowa (ok. 100g, wzięłam mrożoną)
puszka kukurydzy
150-200 ml bulionu warzywnego
2 łyżki płynnego miodu (opcjonalnie)
sól
pieprz

Przygotowanie:

1. Soczewicę moczymy w zimnej wodzie 25 minut. Potem w tej samej wodzie ją gotujemy: doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na małym ogniu 20 minut. Odcedzamy.

2. Wstawiamy ryż i gotujemy :)

3. Do soczewicy dodajemy łyżkę masła/margaryny, zmiażdżony ząbek czosnku, 1 łyżkę oliwy i ocet. Mieszamy.

4. Na patelni/woku rozpuszczamy resztę masła, dodajemy pozostały czosnek (również zmiażdżony) i oliwę, chwilkę podsmażamy. Dodajemy cebule (każda pokrojona na 8 cząstek) i pokrojoną w paski paprykę - podsmażamy. Po chwili wrzucamy fasolę (wcześniej ugotowaną, jeśli wzięliśmy mrożoną). Po kolejnej chwili dorzucamy odcedzoną kukurydzę z puszki. Smażymy wszystko razem.

5. Dolewamy na patelnię bulion warzywny (tak, wszystko pływa, ale nie martwić się proszę :)), trzymamy na ogniu jakieś 10 minut, żeby bulion nieco odparował.

6. Dodajemy miód (myślałam, że będzie ulepek i w ogóle niezjadliwe, ale warto, naprawdę warto), sól i pieprz. Mieszając, dodajemy soczewicę, trzymamy na ogniu kolejną minutę.

Ugotowany ryż wrzucamy na patelnię (patelnia musi być sporawa :D). No i mniam! :)))

Wskazówki i uwagi:

Ostatnio znów robiłam to danie i nie miałam miodu - smakuje chyba równie dobrze :)
Nadesłał(a) popek, dnia: 2009-07-03 21:35:43.815
Źródło/autor przepisu: Zmieniłam nieco przepis z książki "Kuchnia wegetariańska" Jenny Stacey

Twoje zapiski: