puszka.pl - pysznie!

Pasta słonecznikowa z ryżem i warzywami

Smakuje z różnymi rodzajami pieczywa, podpłomykami i oliwkami.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

szklanka pestek słonecznika
pół szklanki ugotowanego ryżu
2 łyżki pikantnej pasty chili (sambal oelek)
pół cebuli
pół pomidora
ząbek czosnku
łyżka soku z cytryny
łyżka oliwy z oliwek
2 łyżki wody
łyżeczka kminku
sól ziołowa

Przygotowanie:

Zagotowujemy szklankę wody i wsypujemy do niej pestki, gotujemy je 10 minutek, po czym miksujemy tak długo, aż otrzymamy gładką masę. Dodajemy pozostałe składniki. Całość ponownie miksujemy. Gdy pasta wyda się zbyt gęsta, wlewamy do niej odrobinę wody, soku z cytryny i oliwy.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2009-07-04 11:30:48.006
Źródło/autor przepisu: gotowanie.onet.pl; "Stoliczku nakryj się ... czyli zaproszenie na ucztę tęczą smaków malowaną" Izabella Prajzler

Twoje zapiski: