puszka.pl - pysznie!

Ziemniaczano-szpinakowa sałatka z suszonymi pomidorami, pistacjami i sosem koperkowo-musztardowym

Jeśli ktoś chce zrobić wersję z młodymi ziemniakami, to już ostatni dzwonek, bo młode ziemniaki przestają być już takie młode ;)


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

300 g młodych, małych ziemniaków (opcjonalne - należy dodać jeśli sałatka ma być bardziej syta)
garść młodego szpinaku
garść młodego zielonego groszku cukrowego
suszone pomidory
czarne oliwki
pistacje

sos koperkowo-musztardowy:
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu z czerwonego wina lub octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu (lub słodu lub syropu owocowego lub słodkiego sosu chili)
1 dymka lub szalotka, drobno posiekana
3 łyżki posiekanego koperku

Przygotowanie:

Składniki sosu wymieszać i odstawić.

Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Zajmie im to ok. 20 minut.
Po ugotowaniu lekko przestudzić, pokroić w grube plastry. Wymieszać ze szpinakiem i pokrojonym w paski groszkiem, ułożyć na talerzu. Na wierzchu położyć pokrojone w paski suszone pomidory, oliwki pokrojone w plasterki i wyłuskane pistacje, polać sosem.
Nadesłał(a) Kuna, dnia: 2009-07-04 12:41:37.018
Źródło/autor przepisu: whiteplate.blogspot.com z modyfikacją (i przeróbką na wege) Kitten z wegedzieciak.pl

Twoje zapiski: