Ziemniaczano-szpinakowa sałatka z suszonymi pomidorami, pistacjami i sosem koperkowo-musztardowym
Jeśli ktoś chce zrobić wersję z młodymi ziemniakami, to już ostatni dzwonek, bo młode ziemniaki przestają być już takie młode ;)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
300 g młodych, małych ziemniaków (opcjonalne - należy dodać jeśli sałatka ma być bardziej syta)
garść młodego szpinaku
garść młodego zielonego groszku cukrowego
suszone pomidory
czarne oliwki
pistacje
sos koperkowo-musztardowy:
2 łyżki oliwy
1 łyżka octu z czerwonego wina lub octu balsamicznego
1 łyżeczka musztardy
1 łyżeczka miodu (lub słodu lub syropu owocowego lub słodkiego sosu chili)
1 dymka lub szalotka, drobno posiekana
3 łyżki posiekanego koperku
Przygotowanie:
Składniki sosu wymieszać i odstawić.
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie. Zajmie im to ok. 20 minut.
Po ugotowaniu lekko przestudzić, pokroić w grube plastry. Wymieszać ze szpinakiem i pokrojonym w paski groszkiem, ułożyć na talerzu. Na wierzchu położyć pokrojone w paski suszone pomidory, oliwki pokrojone w plasterki i wyłuskane pistacje, polać sosem.
Twoje zapiski: