puszka.pl - pysznie!

Brązowy ryż z kalafiorem w sosie serowym

Jedno z moich ulubionych zestawień z brązowym ryżem, choć czasami ten sam kalafior w sosie serowym robię do makaronu, np. spaghetti.


Rodzaj diety: lakto-wege

Składniki: dla 4 osób

500g brązowego ryżu
kalafior
cebula
olej z czerwonej palmy (kiedy nie ma, można zastąpić innym)

sos serowy:
30 g masła
30 g mąki
400 ml wywaru warzywnego
150 g ostrego żółtego tartego sera
szczypta gałki muszkatołowej
sól
pieprz

Przygotowanie:

Kalafior podzielić na cząstki, uparować lub ugotować. Cebulę drobno posiekać i usmażyć na oleju z czerwonej palmy. Ryż ugotować.

Sos serowy przygotować według przepisu, który podałam w Puszce. Na talerz wyłożyć ryż wymieszany z cebulką, poukładać na nim kalafior i polać sosem serowym.

Wskazówki i uwagi:

Olej z czerwonej palmy nie jest konieczny, ale poza ciekawymi walorami smakowymi fajnie barwi cebulę na pomarańczowo, która w tym daniu stanowi całkiem przyjemny kontrast w porównaniu z jasnym kalafiorem i sosem.
Nadesłał(a) ryfka, dnia: 2009-07-05 08:15:22.676
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: