puszka.pl - pysznie!

Ciecierzyca prażona z curry i oregano

Ela: "Paluszki, orzeszki i inne słone przekąski lubi prawie każdy i znikają nie wiadomo kiedy. Bardzo często mówi się jak negatywny wpływ mają na nasze zdrowie. Ale o prażonej ciecierzycy na pewno nikt tak nie powie, a przypomina orzeszki arachidowe:-). Pikantność można uregulować samemu, odradzam jedynie pominiecie oregano i słodkiej papryki, bo bez nich to już nie to samo."


Rodzaj diety: wegańska

Składniki:

ok. 400 g ciecierzycy ugotowanej lub z puszki
3-4 łyżki oleju
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka oregano
1 łyżeczka soli
0,5 łyżeczki peperoncino (włoska papryczka), można dodać innej ostrej papryczki (ja dodałam tylko malutka szczyptę chili, bo nie lubię pikantnych)
0,5 łyżeczki proszku curry
duża szczypta pieprzu

Przygotowanie:

Ciecierzycę dokładnie osuszyć papierowym ręcznikiem i przesypać do dużego naczynia. Wlać olej i wymieszać tak, by każde ziarenko się nim pokryło. W osobnej miseczce wymieszać wszystkie przyprawy, dodać je do ciecierzycy i dokładnie wymieszać, by ziarenka się nimi oblepiły.

Tak przygotowane wyłożyć na blachę do pieczenia. Muszą być luźno, nie nachodzić na siebie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 140 stopni na ok. 30 minut, ruszając energicznie blachą co 10 minut. Po tym czasie wyłączyć go zostawiając ciecierzycę jeszcze przez ok. 15 minut w środku.

! Czas pieczenia trzeba kontrolować samemu, bo zależy to od ciecierzycy. Powinna wyjść chrupiąca na zewnątrz, a miękka w środku, bardzo przypominająca w konsystencji orzeszki arachidowe.

Wskazówki i uwagi:

Gotowe ziarenka przestudzić i przechowywać w szczelnym pojemniku, bo szybko wysychają.
Nadesłał(a) Kuna, dnia: 2009-07-07 09:47:38.882
Źródło/autor przepisu: Ela, http://mybestfood.blogspot.com

Twoje zapiski: