15 ml oliwy z oliwek do smażenia
1 cebula
1 ząbek czosnku
1 łyżeczka mielonego kminu
1 łyżeczka mielonej kolendry
1/4 łyżeczki kurkumy
100 g grzybów portobello (grzyby o ogromnych kapeluszach, podobne do pieczarek, ale z ciemniejszą skórką i o wiele bardziej aromatyczne)
400 g ugotowanej czerwonej fasolki (może być z puszki)
2 łyżki świeżej kolendry, posiekanej
50 g ostrych paprykowych chipsów tortilla
75 g świeżego miąższu chleba tostowego
1 łyżeczka ostrego sosu paprykowego (chilli)
sól
pieprz
mąka do oprószenia
olej do smażenia
Przygotowanie:
Rozgrzewam oliwę, dodaję drobniutko posiekaną cebulkę i zmiażdżony czosnek, smażę mieszając, aż cebula zmięknie. Dodaję przyprawy, mieszam, gotuję kolejne 2 min. Dodaję bardzo drobno posiekane grzyby, zmniejszam ogień, mają zmięknąć, ale nie mogą być suche.
Do miski wrzucam fasolkę i rozgniatam ją lekko widelcem, dodaję ją do grzybów i cebuli, wraz z posiekaną, świeżą kolendrą, rozdrobnionymi chipsami, miąższem chleba i sosem chilli. Doprawiam.
Omączonymi rękoma formuje 4 burgery (jeśli mikstura jest zbyt luźna, dodać trzeba więcej chlebowego miąższu). Smaruję przygotowane burgery oliwą.
Na patelni rozgrzewam cienką warstwą oleju, wkładam burgery, smażę z każdej strony po 2-3 min.
Wskazówki i uwagi:
Podaję na bułeczkach hamburgerowych lub innym pieczywie, z sosem chimichurri na przykład.