makaron razowy, np. świderki
1 dojrzałe awokado
śmietana 12% lub jogurt naturalny
spory ząbek czosnku
sól
łyżka oliwy do smażenia
świeża zielona papryczka chili (opcjonalnie)
kawałek mocnego sera pleśniowego (np. lazur)
kilka suszonych pomidorów
do posypania: świeża kolendra, ewentualnie pietruszka
Przygotowanie:
Gotujemy makaron razowy wg przepisu.
Awokado obieramy, wrzucamy do miseczki, dodajemy małe opakowanie śmietany/jogurtu, część sprasowanego czosnku, odrobinę soli i miksujemy blenderem na gładką masę.
Resztę sprasowanego czosnku podsmażamy chwilę na oliwie (plus ew. zielone chili), dodajemy zmiksowane awokado ze śmietaną i lekko podgrzewamy dodając starty ser pleśniowy i posiekane suszone pomidory. Dosalamy do smaku.
Makaron polewamy sosem i posypujemy posiekanymi suszonymi pomidorami i świeżą kolendrą.
Wskazówki i uwagi:
Sos można doprawić innymi przyprawami, np. podsmażonym krótko kminem rzymskim lub suszonymi ziołami.
Nadesłał(a) zet,
dnia: 2009-07-12 20:23:30.159
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.