300 g kaszy gryczanej
1200 g ziemniaków
250 g cebuli
sól
pieprz
olej do smażenia
omasta I: oliwa lub olej, cebula, sól, pieprz
omasta II: gęsta śmietana, sól, pieprz
Przygotowanie:
Kaszę gotujemy na półtwardo, ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce jak na placki ziemniaczane, łączymy z kaszą, doprawiamy solą i pieprzem i dokładnie wyrabiamy masę.
Tak przygotowaną masą napełniamy lniane woreczki (luźno), które gotujemy w wodzie z solą około 30 min.
Ugotowaną ciszkę schładzamy zanurzając woreczki w zimnej wodzie przez około 5 min.
Wyciągamy ciszkę z woreczka, kroimy w równe plastry i smażymy z obu stron na złoto. W zależności od preferencji smakowych i żywieniowych (wegetarianie) przygotowujemy jedną z omast.