makaron rurki
1 kg pomidorów (lub 2 puszki obranych i pokrojonych)
4 ząbki czosnku
marchew
1/2 selera
cebula
mała cukinia
sól
pieprz
rozmaryn
tymianek
5 łyżek oleju do smażenia
ew. 4 łyżki startego żółtego sera do posypania
Przygotowanie:
Rurki ugotuj al dente i odcedź. Pomidory sparz, obierz ze skóry, pokrój na ćwiartki. Marchewkę, seler oraz cebulę obierz i pokrój w drobną kostkę. Umyj i pokrój cukinię.
Na rozgrzanym oleju zeszklij posiekany czosnek. Dodaj marchewkę, seler oraz cebulę, podsmaż razem. Włóż cukinię i pomidory, duś na małym ogniu ok. 15 min. Dopraw i wymieszaj z posiekanymi ziołami.
Na patelni połącz rurki z sosem, wymieszaj. Przełóż na talerze, posyp startym serem.