puszka.pl - pysznie!

Letnie naleśniki z owocami (nadzienie)

Owoce świetnie komponują się smakowo i kolorystycznie :) Dzięki płatkom migdałowym naleśniki wyglądają jeszcze atrakcyjniej. Genialne na obiad lub weekendowe śniadanie.


Rodzaj diety: wegańska

Składniki: dla 1 osoby

1 naleśnik
pół niedużego banana
garść truskawek (ew. malin, ale truskawki lepsze)
kilka łyżek jagód lub borówek amerykańskich

opcjonalnie, do polania owoców:
jogurt naturalny + 1-2 łyżeczki cukru waniliowego
lub jogurt owocowy
lub deserek waniliowy (np. Alpro)
lub bita "śmietana" z mleka kokosowego (nie trzeba jej ubijać na sztywno)

ew. płatki migdałowe do posypania

Przygotowanie:

Jeśli chodzi o smażenie naleśników to polecam np. naleśniki w 10 minut.

Na połowie naleśnika układamy plasterki bananów, na to truskawki pokrojone w plasterki lub ćwiartki i jagody. Im bliżej środka, tym owoców powinno być mniej - inaczej będzie ciężko złożyć naleśniki. Owoce można polać jogurtem lub deserkiem waniliowym, zwł. jeśli trafiły się nam dość kwaśne w smaku truskawki i jagody. Naleśniki składamy na pół i jeszcze raz na pół.

Dla lepszego efektu podprażamy na suchej patelni płatki migdałów, aż się ładnie zrumienią (dosłownie minuta-dwie). Dzięki temu będą i ładniejsze i bardziej aromatyczne. Posypujemy naleśniki i wcinamy :)
Nadesłał(a) patrycccja, dnia: 2009-07-21 21:18:56.363
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.

Twoje zapiski: