paczka mrożonych warzyw na patelnię, w których są ziemniaki, kukurydza, brokuły itd.
olej do smażenia
ok. 5 kotletów sojowych
sos sojowy
sól
pieprz
ew. zioła prowansalskie lub bazylia / oregano
Przygotowanie:
Najpierw przygotowujemy kotlety sojowe - ja wrzucam je do miski, zalewam wrzątkiem, przykrywam i czekam aż będą miękkie.
Na patelnię wylewamy trochę oleju i wrzucamy warzywa. Zostawiamy na niewielkim ogniu, tak aby się powoli rozmrażały i nie przypaliły. W tym czasie kotlety posypujemy solą i pieprzem, polewamy sosem sojowym, po czym kroimy na paski o szerokości mniej więcej 1 cm.
Tak przygotowane kotlety podsmażamy na mniejszej patelni, aż się zarumienią. Później wrzucamy je na patelnię z warzywami, mieszamy i dodajemy przyprawy wedle uznania.
Smacznego :)
Wskazówki i uwagi:
Mnie osobiście najbardziej smakują warzywa, w których jest kukurydza.
Nie trzeba kupować warzyw koniecznie z jakąś przyprawą. Polecam używanie ziół prowansalskich.
Ponieważ nie posiadam 2 patelni, do smażenia kotletów używam niewielkiego płaskiego garnka.
Nadesłał(a) lillamy21,
dnia: 2009-07-31 22:17:59.766
Przepis nie został skopiowany z żadnej publikacji, papierowej ani elektronicznej.