Deser, który powstał na Oxfordzkim uniwersytecie, rozpowszechnił się na cały świat. Najbardziej popularny jest w kuchni francuskiej. Mój mąż przyniósł przepis z restauracji, w której kucharzy, i zrobił mi dzisiaj słodką niespodziankę.
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
dla 5 osób
400 ml śmietanki 30%
200 ml mleka
5-6 żółtek
4 płaskie łyżeczki mąki kukurydzianej
2-4 łyżki cukru
1,5 łyżki esencji waniliowej (jeśli jest mocno intensywny, to mniej)
1 łyżka cynamonu
opcjonalnie: 2 łyżeczki proszku z budyniu waniliowego lub śmietankowego
do podania: płatki migdałów, płatki kokosa, gorzkie kakao lub co kto lubi
Przygotowanie:
Wstawić na gaz śmietankę z mlekiem. W osobnej misce utrzeć żółtka z resztą składników do jednolitej konsystencji.
Zagotowane mleko odstawić na dwie minuty i dodać do utartych żółtek, dokładnie wymieszać. Przelać do garnka, postawić na gaz i ciągle mieszając (drewnianą łyżką, bo metalową podobno nie wychodzi) czekać, aż całość uzyska odpowiednią gęstość (krem powinien być odrobinę gęstszy od budyniu i mieć piankową konsystencję).
Przelać do miseczek, udekorować i odstawić na godzinę do ostygnięcia.
Wskazówki i uwagi:
W oryginale deser ten ma na górze karmelową skorupkę. Robi się ją w ten sposób, że po przelaniu budyniu do specjalnych płaskich ceramicznych spodków posypuje się górę cukrem i wstawia do specjalnego pieca, do momentu aż cukier zamieni się w skorupkę. Można to zrobić też palnikiem. Ale w warunkach domowych jest to trudne do zrobienia.