Zupa pieczarkowa z serowymi kluseczkami
Rodzaj diety: lakto-ovo-wege
Składniki:
60 g pieczarek
2 łyżki oliwy do smażenia
1 łyżeczka masła
3 średnie pory (bez liści)
2,5 szklanki wywaru warzywnego
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól
pieprz
2 łyżki gęstej śmietany
4 gałązki tymianku
kluseczki serowe:
1 jajo
3-4 łyżki bułki tartej
50 g startego parmezanu
2 łyżki grubo startego innego żółtego sera
sól
Przygotowanie:
Pieczarki kroimy w duże kawałki. Obsmażamy na oliwie z masłem. Przekładamy do garnka. Dorzucamy pokrojone w plastry pory, wlewamy kilka łyżek wywaru, dodajemy zioła prowansalskie i dusimy do miękkości. Następnie wlewamy resztę wywaru, doprawiamy solą i pieprzem. Zabielamy śmietaną.
Aby zrobić kluseczki, roztrzepujemy dokładnie jajko, mieszamy z resztą składników, formujemy spłaszczone kulki (gdy masa jest za rzadka, dosypujemy bułki tartej) i wrzucamy na lekko osolony wrzątek. Wyjmujemy natychmiast gdy się zetną.
Przekładamy do miseczek, zalewamy zupę, na wierzchu posypujemy listkami tymianku.
Twoje zapiski: