Bruschetta al pomodoro (Bruschetta z pomidorami)
Uwielbiam :D Proste i pyszne :)
Rodzaj diety: wegańska
Składniki:
4-6 kromek chleba (może też być jakaś bułka, w szczególności ciabatta)
4 dojrzałe pomidory
1 ząbek czosnku
bazylia
oliwa z oliwek extra vergine (jej jakość ma zasadnicze znaczenie dla dobrej bruschetty)
ew. ocet winny lub balsamiczny (najlepszy biały, żeby nie "brudził" pomidorów)
sól
pieprz
Przygotowanie:
Umyć pomidory, sparzyć skórkę i obrać. Usunąć nasiona i sok (my nigdy tego nie robimy). Pomidory posiekać w kostkę i wrzucić do miski.
Liście bazylii umyć, wysuszyć, pociachać i dodać je do pomidorów. Do tego jeszcze oliwa z oliwek, sól i pieprz. Ostatnio dodajemy też odrobinę octu balsamicznego, choć to dodatek nieortodoksyjny ;) Wszystko wymieszać i zostawić na około godzinę (my oczywiście nie czekamy, tylko zajadamy od razu :).
Opiec pieczywo w piekarniku/ na grillu/ w tosterze. Każdą z grzanek natrzeć czosnkiem, można jeszcze polać oliwą, nakładać pomidory. Podawać ciepłe lub jak ostygnie.
Wskazówki i uwagi:
Czasem, zamiast nacierać grzanki czosnkiem, dodajemy go do pomidorów (drobno posiekany lub starty na tarce o drobnych oczkach).
Twoje zapiski: