puszka.pl - pysznie!

Kabaczki nadziewane "Etty"

Kupiłem na targu bardzo tanie, nieduże kabaczki i chciałem z nich zrobić coś ciekawego - poszperałem po książkach i znalazłem przepis, do którego jeszcze na pewno wrócę.


Rodzaj diety: lakto-ovo-wege

Składniki: dla 3 osób

4 nieduże kabaczki
6-8 pieczarek lub 20 dkg farszu pieczarkowego
cebula
olej lub oliwa
2 łyżki koncentratu/ przecieru pomidorowego
3-4 orzechy włoskie
2 jajka
sól
pieprz
cukier
1/2 opakowania serka homogenizowanego
inne przyprawy wg indywidualnych upodobań (np. zioła prowansalskie)

Przygotowanie:

Kabaczki umyć, obciąć końcówki, przepołowić wzdłuż. Wyjąć ze środka pestki, posolić, odstawić na 30 min.

Cebulę i pieczarki dobrze przesmażyć na oleju, dodać przecier pomidorowy i starte orzechy. Oddzielić żółtka jajek od białka i tylko je dodać do cebuli (białek nie wylewać). Dodać po szczypcie soli, pieprzu i cukru.

Kabaczki opłukać i napełnić powstałą masą. Włożyć na blasze lub w naczyniu żaroodpornym do piekarnika (200 stopni) i piec do miękkości (25-30 min.).

Serek homogenizowany zmiksować z białkami, dodać ewentualne przyprawy. Powstałą pianą oblać kabaczki i zapiekać jeszcze 5-10 min. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Wskazówki i uwagi:

Oryginalny przepis zalecał jeszcze posmarowanie kabaczków przed pieczeniem tłuszczem i pryskanie wodą - ja tego nie zrobiłem, złych efektów nie widzę, a w potrawie trochę mniej kalorii :).
Przepis zalecał też sparzyć i obrać ze skórki orzechy przed starciem - to też zlekceważyłem, bom ciut leniwy. Z przypraw użyłem ziół prowansalskich i efekt był bardzo dobry.
Nadesłał(a) zabrzanin, dnia: 2009-07-27 17:24:22.514
Źródło/autor przepisu: na podstawie H. Dębski, D. Dębska "Domowa Kuchnia, potrawy z warzywami przez cały rok"

Twoje zapiski: