2 średnie bakłażany
olej lub oliwa do smażenia
ew. oliwki nadziewane ostrą papryką
marynata: 2 łyżki octu winnego lub balsamicznego
4 łyżki oliwy
4 łyżeczki cukru (może być biały lub brązowy)
1/2 łyżeczki soli
2-3 ząbki czosnku
Przygotowanie:
Bakłażany umyć, obciąć końce, pokroić na centymetrowe plastry. Obsypać z obu stron solą, zostawić w naczyniu na pół godziny. Następnie opłukać je i wysuszyć. Przesmażyć z obu stron na patelni na złoty kolor.
Połączyć ocet, oliwę, cukier, sól i roztarty czosnek, wymieszać. Posmarować plastry bakłażanów marynatą i układać na półmisku.
Można podawać z pieczywem. Oryginalny przepis zachęca do dodania oliwek nadziewanych ostrą papryką - ja tego nie robię, a i tak potrawę pokochałem w to lato.
Potrawę można jeść zaraz po przygotowaniu lub na zimno - wtedy się lepiej przemarynuje. Sam nie wiem, która wersja smaczniejsza.
Wskazówki i uwagi:
Bakłażany niesamowicie mocno chłoną w trakcie smażenia tłuszcz - jeśli nie chcemy mieć zbyt kalorycznej tej potrawy, to można smarować tłuszczem plastry przed położeniem na patelnię i pilnować, by się nie przypaliły.
Nadesłał(a) zabrzanin,
dnia: 2009-07-27 22:42:30.712
Źródło/autor przepisu: Na podstawie: "Wegetarianizm po mistrzowsku, Kuchnie malowane sercem" red. E. Kmiecik